Početna stranica>>> Osmrtnice župljana>>> Foto sprovoda župe Vid>>> Foto arhiva>>>

 
 

Preminuo don Damjan Raguž 1943-2018

Don Damjan Raguž iz Stoca nastradao je u večernjim satima 9. listopada 2018 u teškoj prometnoj nesreći kod mostarske katedrale. Dok je prelazio cestu, udario ga je motocikl, a sa teškim i po život opasnim ozljedama prevežen je na odjel za anesteziju i reanimaciju SKB u Mostaru, gdje je tijekom noći 10/11.listopada nažalost podlegao ozljedama.

Don Damjan Raguž rođen je 12. srpnja 1943. u Aladinićima, župa Prenj-Dubrave, općina Stolac, jer je roditeljska kuća u Prenju bila spaljena. Njegov otac Vidoje stradao je na Križnom putu na kraju Drugoga svjetskog rata, pa je don Damjan rastao samo s majkom Ljubom r. Krmek. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u Opličićima i Prenju kad je škola bila u sadašnjoj župnoj kući. Dva prva razreda osnovne škole završio je u Aladinićima gdje je u sedmom razredu bio izbačen iz škole jer učitelju nije htio priznati da je postao od majmuna. Od svoje 14. do 19. godine nije išao u školu već učio je svirati klavir te godinu dana harmoniku u Metkoviću. Neko vrijeme se bio zaposlio i radio na poljoprivrednim radovima. Nakon što je odslužio vojsku u Trogiru, Solinu, Splitu i Trebinju (1963.-1965.), položio je 7. i 8. razred osnovne škole u Aladinićima.

U Biskupijsko sjemenište u Dubrovniku došao je u jesen 1965. gdje mu je bilo dopušteno da u jednoj godini polaže dva razreda pa je klasičnu gimnaziju završio u proljeće 1968. te ujesen stupio u Bogosloviju u Splitu. U četvrtoj godini studija (1972) imenovan je prefektom sjemeništaraca što je obnašao do 1975. godine. Za đakona Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je splitski pomoćni biskup Ivo Gugić 1. travnja 1973. u Splitu, a za svećenika, nakon završene pete godine studija, mostarski biskup Petar Čule 1. srpnja 1973. u Prenju. Nakon završene šeste godine studija, ostao je prefekt u Splitu do ljeta 1975. kad je imenovan župnim vikarom u Gabeli. Kad je u proljeće 1977. osnovana nova župa Gabela Polje u kojoj je sagradio crkvu Presvetog Trojstva , don Damjan je imenovan njezinim prvim župnikom. Na toj službi je ostao do 31. siječnja 1993. kad je postao župnik Studenaca gdje je 2006. imenovan i dekanom. U Studencima je osim brojnih građevinskih radova, 1996. pokrenuo župni list "Povezanost" i osnovao Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Studenčica” i mandolinski orkestar “Zlatno srce”. Godine 2009. imenovan je na službu župnika u Rotimlji gdje je ostao do 9.rujna 2018 kada se oprostio od svojih župljana te biva umirovljen. Nažalost mjesec dana nakon što se oprostio od svoje posljednje župe preminuo je.

Mnogi stanovnici naše župe sjećaju se don Damjana s kojim su gradili crkvu u Gabela polju i Crnićima te bili prijatelji cijelog života, neki čak i kumovi. Don Damjan kojeg se jako dobro sijećam bio je više od običnog svećenika, mnogima je pomogao da nepadnu i izađu iz "ralja" alkohola, kocke, droge, grijeha i drugih životnih nedaća, bio je uvijek susretljiv i spreman za bilo kakvu vrstu suradnje i pomoći, nažalost tragična smrt nije mu dozvolila da i dalje pomaže ljudima i izvede ih na put Evanđelja.

Posebni ljudi žive u našim srcima i kad nisu pored nas. Sjećanje nas tješi i hrabri nadu o postojanju nekog boljeg svijeta u vječnosti, počivao u miru don Damjane!


Izvor podataka: pogled.ba , Vicko Marušić

.

 
     
 

Copyright © 11.10.2018-Vidonjac